Welke plek heeft jongerenparticipatie bij jouw organisatie?
De jeugd is onze toekomst! Als Jeugdbescherming Brabant zetten we ons dagelijks voor hen in, met liefde en lef. We strijden in de sector voor verbeteringen in de jeugdzorg. Alle stemmen moeten gehoord worden, want duurzame veranderingen komen alleen tot stand met de mensen waar het om gaat. Binnen Jeugdbescherming Brabant doen we dat onder meer door de inzet van ervaringsdeskundigheid. Ervaringsdeskundigen helpen en adviseren jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders in hun dagelijks werk en staan cliënten bij.

Jongerenparticipatie is heel belangrijk om het goede te kunnen doen en om te blijven leren. Onze bedoeling is "ieder kind blijvend veilig", het draait om het kind. Als een gezin bij ons wordt aangemeld starten we met "verbinden en motiveren". Dat betekent luisteren naar de jongere, maar ook met de mensen om de jongeren heen. We vinden het daarbij belangrijk om ook alleen te spreken met de jongere.

Vanuit de kernwaarden en leidende principes van de Rading, waarin we de cliënt centraal stellen, is het betrekken van ervaringsdeskundige jongeren bij het hulpverleningsproces essentieel voor het verbeteren van kwaliteit. Sinds kort denken een aantal ervaringsdeskundigen ook mee in casuïstiek van pleegzorg en alle betrokkenen zijn enthousiast. We denken dat er nog veel meer kansen liggen om ervaringsdeskundigheid te benutten.

Bij Jeugdbescherming Overijssel vinden we het belangrijk dat jongeren en jeugdzorgprofessionals samen op een creatieve en interactieve manier zoeken naar de manieren waarop onze begeleiding het beste resultaat geeft. We stimuleren jongeren lid te worden van onze jongerenraad. Met ingang van 2024 is een jongere als ervaringsdeler bij ons betrokken door het geven van trainingen cliëntbejegening. Omdat wij niet óver elkaar, maar mét elkaar willen praten, namen wij in 2023 samen met Samen Veilig Midden-Nederland het initiatief tot Jeugd Centraal.

Partners voor Jeugd heeft een actief jongerenpanel. Een vaste groep van 10 jongeren komt meerdere keren per jaar bij elkaar om thema's en onderwerpen te bespreken. Er sluiten geregeld professionals uit de organisatie aan bij de bijeenkomsten om input op te halen voor vraagstukken of om informatie te delen. Tussendoor wordt ook regelmatig de expertise en mening gevraagd van jongeren. Daarnaast worden er ook bijeenkomsten georganiseerd voor jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel en hun jeugdreclasserder om naar hun mening te vragen.

Als organisatie in de jeugdzorg werkt Samen Veilig Midden-Nederland dagelijks met en voor jongeren. Het zijn soms moeilijke situaties waarin we met elkaar te maken krijgen. Dan is het belangrijk om goed naar elkaar te luisteren, te horen wat de andere zegt en wat juist niet gezegd wordt. Als je wilt weten wat jongeren ergens van vinden, laat je ze zelf aan het woord. Ze hebben tenslotte hun eigen stem. Daarom richten we ook een jongerenpanel op, zodat jongeren zelf kunnen vertellen wat ze ervaren en wat ons werk voor hen betekent. Wij willen leren van deze ervaringen en passen waar nodig onze dienstverlening daarop aan.

Vorige
Volgende